HTML Nedir?
HTML (HyperText Markup Language), web sayfalarının yapısını belirlemek için kullanılan bir işaretleme dilidir. HTML, web tarayıcılarına nasıl görüntüleneceğini söyleyen etiketlerle birlikte metin, görüntü, bağlantılar ve diğer içerikleri düzenler.
URL Nedir?
URL (Uniform Resource Locator), web üzerindeki kaynakların adresini belirtmek için kullanılan bir standartdır. URL, bir web sayfasının veya başka bir kaynağın konumunu belirlemek için kullanılır. Bir URL, protokol, alan adı, yol ve diğer isteğe bağlı bileşenlerden oluşur.
Unicode Nedir?
Unicode, metinlerin tüm dillerdeki karakterlerini temsil etmek için kullanılan bir uluslararası karakter kodlama standardıdır. Unicode, her karakteri benzersiz bir sayıya (kod noktası) atar ve bu sayıları bilgisayarda depolamak ve işlemek için kullanılır.
Encode ve Decode Nedir?
Encode, bir veri veya metni belirli bir formata dönüştürmek anlamına gelir. Örneğin, bir metni URL uyumlu hale getirmek için URL encode işlemi yapılır. Decode ise encode edilmiş bir veriyi orijinal haline döndürmek anlamına gelir. Örneğin, URL encoded bir metni decode etmek, orijinal metni elde etmek için yapılır.
Base64 Nedir?
Base64, 8 bitlik verilerin 6 bitlik bloklara dönüştürülerek ASCII karakterlerle temsil edildiği bir kodlama yöntemidir. Base64, özellikle metin dışı verilerin (örneğin, resimlerin veya dosyaların) metin tabanlı protokollerle taşınması veya depolanması gereken durumlarda kullanılır. Base64 ile bir dosya dönüştürüldüğünde, dosya metin tabanlı bir formata dönüşür ve bu sayede kolayca paylaşılabilir veya saklanabilir.
Web sitenizde, yazılımda sık kullanılan HTML, URL, Unicode gibi değerlerin encode ve decode işlemlerini gerçekleştireceksiniz. Ayrıca Base64 ile dosya dönüşümü sağlayacaksınız. Bu işlemleri yaparken kullanıcılara bu değerlerin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklamak önemlidir. Bu sayede kullanıcılar, web sitenizi kullanırken değerleri daha iyi anlayacak ve doğru bir şekilde kullanabileceklerdir.